Total Pageviews

Monday, September 19, 2011

SAMBAL KICAP

Assalammualaikum...

apa khabar uols? sekarang ni sy sedang menunggu kedatangan adik2 sy yg cantik manis tu dari muar. hahaha, saja je cari pasal suh diorang dok dgn sy last minute kan? buatla perangai mcm tu, buat sakit ati mak je. sian mak xda kawan tapi along mcm xberapa nk berani la mak, lately ni. mahap ye mak...

well uols, tujuan entri kali ni sy nk ajar uols mcm mana nk buat sambal kicap yg sedap. kalau kita beli pisang goreng, kita akan suka klu dibekalkan sekali dgn sambal kicap. tapi kegembiraan kita tu terbantut dek sambal kicap yg lebih kicap daripada sambal. sapa nk jawab tu nyah? ko xreti buat sambal kicap ke? sy ni benar2 pantang la klu dapat sambal kicap yg lebih kicap, sambal xpedas dan yg seangkatan dengannya. johor ni terkenal dgn sambal kicap, so sebagai org johor, pemakan sambal kicap pulak tu, klu uols salah buat mmg POTONG SELERA lahhhh...

bukan lawan pada pisang goreng je, kita boleh lawankan dgn soto, tempe goreng (my favorite), ikan kembung yg digoreng garing, mee siput (also my favorite) ei, byk lagilah... sikit2 nk sambal kicap.kan? dulu, ada sorang kawan, org kl, bgtau sy dia xtau nk buat sambal kicap. sy ajarkan tapi sy xbgtau semuanya. hahaha... sebabnya sy xberapa nk berkenan dgn perangai dia. busuk atikan sy?... biarlah...

bahan utama untuk buat sambal kicap ni is cili


dengan


kicap

bahan di atas adalah bahan utama. selebihnya untuk lebih sedap boleh tambahkan gula, bawang putih barang seulas dua, bergantung byknya cili yg digunakan dan juga sedikit cuka masakan.

satu lagi rahsia kenapa sambal kicap sy sedap adalah kerana sy buat sambal kicap tu penuh dgn kasih syg pada org yg akan mkn dia. contohnya tempe ke grg pisang ke, sedap ke klu xda sambal kicap? sori ye? maksud sy, sambal kicap johor... sambal kicap lain sy xnk tau.

meh kita mula dengan step pertama

1)

cili padi pelbagai warna yg dah dibuang batang dan dicuci bersih. klu nk tahan lama boleh digoreng dulu cili2nya. klu xnk cili letup-letup belah dulu cilinya. see, blender mcm mana yg sy guna? dun guna blender basah lagi lepas ni ye?

2)


iklan sambal kicap ni xditaja sebenarnya tp klu lepas ni nk 'taja' i, boleh je. auwww!!!

3)


selepas di blend, cili akan jadi mcm tu. jgn cuba2 nk rasa kehalusan cilinya ye, syg? kelak tangan uols kepijau-pijauan. ahah!!!
then, masukkan gula sket... klu banyak sgt nanti boleh menyumbangkan kepada kurangnya kepedasan sambal kicap tadi.

4)


lepas letak gula, letakkan beberapa titik cuka masakan dalam sambal kicap tadi. letak cuka ni jgn ikut suka, xsedap nnt.

5)

lepas letak cuka tadi, letaklah pulak bahan utama. kicap!!! klu xletak kicap, xdalah nama sambal kicap ye, uols. klu tau, bagus. budak pandai. minum susu apa dulu?

6)

tada~~~ sambal kicap yg siap sedia nk dimkn bersama tempe grg panas. nyum nyum nyum.

tengok, tengok sama ke mcm yg kat warong simpang tu jual? jauh bezakan? mmglah nama pun berjualan tp pls back to the basic, buat something dgn 'hati'...

No comments:

Post a Comment

well, sila-silakanlah