Total Pageviews

Tuesday, August 2, 2011

dapur ceqma :)


Assalammualaikum...

apa khabar uols? sihatkah kita? sihatkah juga puasa kita?... harap2 sihatlah semuanya ye?... bukan apa, bila kita sihat, senang kita nk buat apa pun. lebih2 lagi memasak. klu xmasak mcm xsah dan xlengkap. ye ke nyah? hehehe... puasa yg sihat pulak mcm mana? adakah kita mkn apa yg kita nk, mata kita tgk apa yg dia nk, telinga kita dengar apa yg dia nk dan sebagainya?... puasa yg sihat bukan mcm tu ye... uols boleh membaca so i assume uols boleh bayangkan dan berfikir sejenak macam mana yg dikatakan puasa. kita da belajar dari kecik lagi tentang makna puasa, perkara2 yg membatalkan puasa dan sebagainya. Ahhh, tu semua biasa sgt. apa yg luar biasa? mungkinkah pengisian seseorang dlm menjalani ibadah puasa...?

tadi tu serba sedikit peringatan ye? kotla ada pembaca setia sy yang tak tau apa erti puasa, ramadhan dan yg seangkatan dgnnya so sy mengambil peluang ini untuk mengajak anda renung2kan kembali asal usul kita. bila kita ingat asal kita, insyaAllah ada jalannya...

kita semua ada nafsu. nafsu ni pula banyak cabangnya. nafsu pada mkn, pada barang2an, pada orang2an, pada haiwan pun ada, dan banyak lagi. untung kita semua ada nafsu. apa jadi kalau kita tak bernafsu? nafsu-klu digunakan kejalan yg betul, sy yakin kita semua xkan ada masalah. boleh aja kita bernafsu pada makanan tp bersederhana. nak2 dlm bulan mulia ni. nafsu mkn-tak payah nk ceritala... kita boleh mkn apa je yg kita nk tapi meh sy ajarkan mkn apa yg kita nk dengan cara yang betul dan bukan semua kita nk mkn dlm satu hari dan dlm satu masa! kita puasa 30 hari. betul ? (gaya cikgu zizwar) bazar pun byk. betul? (gaya dia lagi dgn pandangan dia yg mcm hatimau nk mkn-tp sy xtakut pun) harini menu lain, esok menu lain sampailah puasa yg hujung. dikhuatiri beli mkn byk2 tapi tak termakan. bila da kenyang, kita masih nk mkn ke? x, kan? then, apa jadi pd mkanan yg lebih2 td? di bawa ke sahur? betul (zizwar lagi) klu boleh dimkn masa sahur, Alhamdulillah... ni adalah antara contoh nafsu pada makan. benda ni nampak biasa tp penghayatan kita dlm erti puasa dan nafsu pd makanan td adalah luar biasa. luarbiasa pd org yg boleh kawal dan juga pada org yg tak dpt nk kawal!...

sy pun nk ceritakan pasal nafsu mkn juga sebenarnya. sy sgt bernafsu pd kuih cara berlauk dlm bulan puasa ni. tak tau kenapa, kuih cara berlauk saja yg sy cari sedangkan byk kuih lain yg lebih menarik dan lebih sedap drpd kuih cara berlauk. rambang mata bila tgk kuih cara berlauk td yg dijual kat bazar simpang renggam tu kan... kenapa selera mcm ni tak dtg masa tak puasa ye?... tu dia nikmat puasa...

kat sini sy ada sediakan beberapa foto kuih cara berlauk-kot ada yg tak kenal ataupun panggil kuih ni dgn nama lain. hahaha...

cantikkan kuih cara berlauk ni? terang warna dia...
ada lagi bawah ni...


sangat tersusun kuih cara berlauk ni...
tgh jadi model katakan...
jap lagi nk kena ngap da tu...
bawah ni ada lagi...


kan? alah2, tiga ketul pun sangat cantik...
jap, tgu dulu...
bawah ni ada lagi...

ini adalah yg siap untuk dijual...
jap lagi abesla sbb dtg customer yg gila kuih cara berlauk mcm sy ni... :)

sebenarnya ye uols, mengikut pengamatan sy tentang kuih cara berlauk ni-jgn hanya tau mkn saja ye?- kuih cara berlauk ni boleh dihasilkan dlm bentuk lain klu xnk buat sebiji2 mcm yg sy tunjuk kat atas td. ada yg buat dlm bekas loyang. klu buat dalam loyang, kuihnya kena dipotong mengikut citarasa dan juga kesesuaian. ada jugak yg boleh salah anggap panggil piza alaf baru since pembuatnya memilih untuk membakar didalam loyang dan tidak di acuannya!

mcm ni!

yg ni style bingka...

ada baiknya klu buat ikut acuan dia. yelah, kita da xpayah nk potong, just cungkil (mungkin ada perkataan yg lebih sesuai kot) je kat celah kuih nu. da boleh jimat masa sket. tapi bukan kata buat ala2 piza tu apa ke... buat kat situ pun menggalakkan pembuat untuk menghasilkan potongan yg agak kreatif dan lain daripada yg lain... :)

-penulis tidak dpt menunjukkan cara memotong memandangkan penulis tidak membuatnya... (harharharam!!!)

sy tak dapat nk bg detail sejarah terciptanya kuih cara berlauk ni.
adakah kuih ni bila dicipta ada yg kata : wah, cara lah... (kemungkinan pertama)
ataupun : cara buat kuih ni adalah... caranya, caranya, tada namanya ialah kuih cara (kemungkinan kedua-bajet nk terangkan langkah kerja membuat kuih tp disembur jd nama terus)
ataupun : tiada lagi kemungkinan kali...

sebenarnya suatu kelebihan ye uols klu apa yg kita mkn tu kita tau asal usulnya. bukan apa, atleast, kita dilihat sbg org yg mencari tau dan ada tau. sambil2 kita mkn tu boleh kita berckp pasal asal usul ke, bahan original dlm kuih ke apa ke. klu mkn sambil ckp benda lain xpulak kata xelok! cita pasal asal usul mknan boleh pulak kata x elok! x elok ye mcm tu uols...

bawah ni sy sediakan resepi kuih cara berlaukk. klu rajin, buatlah dan hantarkan kepada sy untuk sy nilai kesedapannya. sy ni bab nilai masakan ni mmg pandai. ececece... dosa aku!!!

Bahan-bahan ( 10 keping )

· utk kuih cara

· 1 biji telur

· 1 1/2 cawan tepung gandum

· 1 cawan santan

· Garam / gula

· Utk inti

· 6 keping daging di cincang halus( pakai daging cincang siap dah pun boleh)

· 1/2 biji capsicum

· 3 biji kacang buncis di potong halus (option kalu tak nak pun tak pe)

· 1 biji bawang besar di potong dadu

· 2 sudu serbuk kari daging

· Sedikit Daun bawang di potong halus

· Sedikit daun sup di potong halus

· Garam n ajinamoto

Cara-cara

1. Utk doh kuih cara campurkan semua tepung, telur, santan, garam dan gula kacau sehingga sebati .. jgn cair sangat.

2. Utk inti panaskan minyak masukan serbuk kari yang di campur edikit air masak sehingga naik minya masukkan daging dan masak seketika. Selepas itu masukan bawang , capsicum, kacang dan garam. Akhir sekali masukan daun bawang dan sup , masak sehingga kering kuahnya.

3. Panaskan oven. Sapukan butter di dalam acuan kedian masukan doh kuih cara dan kemudian letak inti di atas nya. Masukan ke dalam oven. Masak 170 C sehingga 15-20 minit . Siap untuk disantap bersama keluarga.

4. ** boleh di masak macam biasa. i guna oven jek sb takde acuan kuih cara n dapur i used electric no gas. tapi sedap gak sama rasanya mcm kuih cara lain.


well uols, resepi di atas bukanlah resepi turun temurun keluarga sy samada keluarga belah mak mahupun ayah. sekadar google dan tgk yg ni mcm boleh diguna pki dan ingin shre. almaklumlah, bulan baik mcm ni kan bagus klu boleh share. org kata sharing is caring. caring is loving. sy loving u, nyah...


p/s : boleh ke sy setia dgn kuih cara berlauk dlm puasa ni? klu sy seria, sapa nk mkn roti john, murtabak, roti jala, dan mcm2 lagi nu? oh, nafsu mkn sy sgt kuat... hahaaaaai, semput :(


selamat mencuba uols





No comments:

Post a Comment

well, sila-silakanlah